Read the Beforeitsnews.com story here. Advertise at Before It's News here.
Profile image
By Φως Φαναρίου (Reporter)
Contributor profile | More stories
Story Views
Now:
Last hour:
Last 24 hours:
Total:

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

% of readers think this story is Fact. Add your two cents.



Ορθοδοξία και Ισλάμ 
Θεολογία και Μουσουλμανοχριστιανικές Σχέσεις στη Σύγχρονη Ελλάδα και Τουρκία 
Το Βιβλίο 
Η μελέτη της Εκκλησιαστικής Ιστορίας επιβεβαιώνει με αναμφισβήτητο τρόπο ότι ο Χριστιανισμός έχει τις ρίζες του στην Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα και διαδόθηκε σε όλες τις χώρες της Μεσογείου από τους Αποστόλους. Ωστόσο, μολονότι Χριστιανισμός και Ισλάμ έχουν κοινές ρίζες στην Ιουδαϊκή παράδοση και διδασκαλία, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί βιώνουν μια δοκιμαζόμενη συνύπαρξη για περισσότερες από δεκατέσσερις αιώνες σε πολλά μέρη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. 
Το παρόν βιβλίο αναλύει το σύγχρονο πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στα παραδοσιακά εδάφη της Ορθοδοξίας και του Ισλάμ. Ειδικότερα, εξετάζει την ανάπτυξη της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησιολογικής αντίληψης για τις σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων καθώς και τον ρόλο των θρησκευτικών μειονοτήτων στη σύγχρονη Ελλάδα και την Τουρκία. Στη σημερινή Ελλάδα, όπου η συνταγματικά επικρατούσα θρησκεία είναι η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, υπάρχει μια επίσημα αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, καθώς και άλλοι μουσουλμανικοί και μειονοτικοί πληθυσμοί που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα και στα νησιά του Αιγαίου. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, όπου έχει έδρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, είναι μια κοσμική συνταγματικά χώρα με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο που φιλοξενεί εντός των συνόρων της, την επίσημα αναγνωρισμένη Ελληνική Ορθόδοξη Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Ο συγγραφέας, κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας ξεκινώντας από την περίοδο του Βυζαντίου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναλύει τα εθνικιστικά ρεύματα του 19ου αιώνα που οδήγησαν στην αντικανονική και μονομερή διακήρυξη της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που έδωσε το έναυσμα για τις υπόλοιπες αποσχιστικές τάσεις από τη Μητέρα Εκκλησία στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου, καταλήγει και αναλύει τα σημερινά δεδομένα και τις συνθήκες των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Ελλάδος αναφορικά στις σχέσεις Ορθοδοξίας και Ισλάμ. Βάσει των σημαντικών αποτελεσμάτων της θεματικής ανάλυσης που προήλθαν από την ποιοτική έρευνα που διεξήγαγε ο συγγραφέας στην Κωνσταντινούπολη και στην Δυτική Θράκη, το παρόν πόνημα προτείνει τρόπους με τους οποίους δύναται να ξεπεραστούν πρακτικές δυσκολίες που οι μουσουλμανικές και χριστιανικές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με το επίσημο Ελληνικό και Τουρκικό κράτος αντίστοιχα. Τέλος, ο συγγραφέας αναδεικνύοντας τις θετικές πτυχές της συνύπαρξης Μουσουλμάνων και Χριστιανών ιδίως στην Δυτική Θράκη αλλά και στην Κωνσταντινούπολη προτείνει ότι το μοντέλο αυτό της συνύπαρξης θα μπορούσε να υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, όπου οι προκλήσεις και τα εμπόδια μεταξύ των μουσουλμανικών και χριστιανικών κοινοτήτων εξακολουθούν να υφίστανται και σε πολλές περιπτώσεις επιδεινώνονται. 
Το βιβλίο αυτό προσφέρει μια ξεχωριστή και χρήσιμη συμβολή στο ευαίσθητο θέμα των σχέσεων μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Αποτελεί επίσης βασική πηγή για τους σπουδαστές και τους ερευνητές Διαθρησκειακών και Μεσανατολικών Σπουδών. 
Περιεχόμενα 
1. Εισαγωγή 2. Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως 3. Η Ανακήρυξη και η Εξέλιξη της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος 4. Σύγχρονο Ιστορικό Πλαίσιο των Μειονοτήτων στην Ελλάδα και την Τουρκία 5. Μεθοδολογία 6. Επίλογος, Παράρτημα 1 & 2. 
Ο συγγραφέας 
Ο π. Νικόδημος Αναγνωστόπουλος είναι κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου και παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα διδάσκει στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Βρετανικό παράρτημα του Πανεπιστημίου του Notre Dame. Οι κύριοι ερευνητικοί του τομείς είναι Σχέσεις Χριστιανισμού και Ισλάμ και Ανατολικά Χριστιανικά Θρησκεύματα.


Source: http://fanarion.blogspot.com/2017/02/blog-post_27.html



Before It’s News® is a community of individuals who report on what’s going on around them, from all around the world.

Anyone can join.
Anyone can contribute.
Anyone can become informed about their world.

"United We Stand" Click Here To Create Your Personal Citizen Journalist Account Today, Be Sure To Invite Your Friends.

Please Help Support BeforeitsNews by trying our Natural Health Products below!


Order by Phone at 888-809-8385 or online at https://mitocopper.com M - F 9am to 5pm EST

Order by Phone at 866-388-7003 or online at https://www.herbanomic.com M - F 9am to 5pm EST

Order by Phone at 866-388-7003 or online at https://www.herbanomics.com M - F 9am to 5pm EST


Humic & Fulvic Trace Minerals Complex - Nature's most important supplement! Vivid Dreams again!

HNEX HydroNano EXtracellular Water - Improve immune system health and reduce inflammation.

Ultimate Clinical Potency Curcumin - Natural pain relief, reduce inflammation and so much more.

MitoCopper - Bioavailable Copper destroys pathogens and gives you more energy. (See Blood Video)

Oxy Powder - Natural Colon Cleanser!  Cleans out toxic buildup with oxygen!

Nascent Iodine - Promotes detoxification, mental focus and thyroid health.

Smart Meter Cover -  Reduces Smart Meter radiation by 96%! (See Video).

Report abuse

    Comments

    Your Comments
    Question   Razz  Sad   Evil  Exclaim  Smile  Redface  Biggrin  Surprised  Eek   Confused   Cool  LOL   Mad   Twisted  Rolleyes   Wink  Idea  Arrow  Neutral  Cry   Mr. Green

    MOST RECENT
    Load more ...

    SignUp

    Login

    Newsletter

    Email this story
    Email this story

    If you really want to ban this commenter, please write down the reason:

    If you really want to disable all recommended stories, click on OK button. After that, you will be redirect to your options page.