Profile image
By Φως Φαναρίου (Reporter)
Contributor profile | More stories
Story Views

Now:
Last Hour:
Last 24 Hours:
Total:

Η ετήσια συνάντηση του Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Αγγλικανικής στην Μάλτα (φωτό)

Tuesday, October 17, 2017 12:41
% of readers think this story is Fact. Add your two cents.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της ετήσιας συνάντησης της Επιτροπής του Επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και Αγγλικανικής Εκκλησίας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο νησί της Μάλτας. 
Η συνάντηση ξεκίνησε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, ενώ τα βασικά θέματα προς συζήτηση είναι το φυσικό περιβάλλον και η ευθανασία. Οι συμμετέχοντες είναι εκπρόσωποι έντεκα κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και αντίστοιχα μέλη Αγγλικανών κληρικών από όλο τον κόσμο. 
Την πρώτη ημέρα των εργασιών όλα τα μέλη της επιτροπής επισκέφθηκαν τον Αγγλικανικό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στη Βαλέτα, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Αγγλικανική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια έγιναν δεκτοί από τον Αγγλικανό Προϊστάμενο του Ναού, σε μια μικρή δεξίωση όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουν ύμνους και εκκλησιαστική μουσική από την χορωδία που βρέθηκε στη Μάλτα για την περίσταση αυτή.
Ακολούθησε η επίσημη έναρξη των εργασιών, κατά την οποία πρώτος έλαβε τον λόγο ο νέος ορθόδοξος συμπρόεδρος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ευχαρίστησε τον Αγγλικανό συμπρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο κ. Richard Clarke, προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Ιρλανδίας, για την φετινή διοργάνωση, καθώς και όλα τα μέλη που συμμετέχουν στο Διάλογο. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Richard, ο οποίος καλωσόρισε τον νέο ορθόδοξο συνπρόεδρο και τα ορθόδοξα μέλη που συμμετέχουν στη φετινή συνάντηση. 
Την πρώτη συνεδρία ακολούθησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των μελών των δύο αντιπροσωπειών κατά την οποία ο Ορθόδοξος γραμματέας, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χρήστος Χρηστάκης και τα μέλη της ορθόδοξης αποστολής ενημέρωσαν τον συμπρόεδρο για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον Διάλογο. Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ευχαρίστησε και πάλι τους συμμετέχοντες, συνέστησε ομόνοια και ομογνωμία στην επίσημη παρουσία των ορθοδόξων στο Διάλογο, όπως αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν. 
Οι εργασίες συνεχίστηκαν την επομένη, με το θέμα του φυσικού περιβάλλοντος και της οικολογικής κρίσεως, το οποίο ανέπτυξε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Valentine Vassechko. Ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για το πολύ σημαντικό θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, για το σημαντικό αυτό θέμα. 
Το βράδυ της Δευτέρας, 16 Οκτωβρίου, όλα τα μέλη της Επιτροπής έγιναν δεκτά από τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Μάλτας κ. Charles J. Scicluna, στο επιβλητικό Επισκοπείο του, δίπλα στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Mdina. Ο Αρχιεπίσκοπος Charles ευχαρίστησε του δύο συμπροέδρους και τα μέλη του Διαλόγου για την παρουσία τους, της επιλογή της Μάλτας ως τόπο της φετινής συνεδριάσεως, ένα νησί που όπως είπε είναι το στολίδι της Μεσογείου, το οποίο ευλόγησε με το πέρασμά του ο Μεγάλος Απόστολος των Εθνών Παύλος. 
Ο Ορθόδοξος συμπρόεδρος κατά τη διάρκεια του δείπνου, πήρε το λόγο και αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την εγκάρδια υποδοχή και την αβραμιαία φιλοξενία του, παρουσίασε τα μέλη της ορθόδοξης αποστολής και επεσήμανε την σπουδαιότητα των Διαλόγων μεταξύ των Εκκλησιών. Είπε χαρακτηριστικά: “Πρίν από 28 χρόνια ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης είχε την αγαθή προαίρεση να έλθει στο Βέλγιο, ως Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, και να με χειροτονήσει Διάκονο, δίνοντάς μου το όνομα του Μεγάλου Πατριάρχου Αθηναγόρου… Το όνομα αυτό αποτελεί για εμένα παρακαταθήκη και μεγάλη ευθύνη αφού καλούμε τώρα να εμπνευστώ από το ευρύ πνεύμα και τις αγωνίες του Πατριάρχου Αθηναγόρου, συνεχίζοντας την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο να πρωτοστατεί και να συμμετέχει στο Διάλογο με τις άλλες ομολογίες, καταδεικνύοντας πως παρά τις διαφορές μας πάνω από όλα είμαστε Χριστιανοί”. Το λόγο έλαβε, επίσης, ο Αγγλικανός συμπρόεδρος, ο οποίος μίλησε ανάλογα. 
Το πρωί της Τρίτης, 17 Οκτωβρίου, κατόπιν αδείας του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου, τελέσθηκε Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βαλέτα. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, ενώ συμμετείχαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι: κ. Χρήστος Χρηστάκης (Οικουμενικό Πατριαρχείο), κ. Γεώργιος Δράγας (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), κ. Valentine Vassescho (Πατριαρχείο Μόσχας), κ. Giorgi Zviadadze (Πατριαρχείο Γεωργίας) και ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου κ. Φιλάδελφος Καφαλής.


Source: http://fanarion.blogspot.com/2017/10/blog-post_82.html

We encourage you to Share our Reports, Analyses, Breaking News and Videos. Simply Click your Favorite Social Media Button and Share.

Report abuse

Comments

Your Comments
Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Top Stories
Recent Stories
 

Featured

Top Global

Top Alternative

Register

Newsletter

Email this story
Email this story

If you really want to ban this commenter, please write down the reason:

If you really want to disable all recommended stories, click on OK button. After that, you will be redirect to your options page.