Read the Beforeitsnews.com story here. Advertise at Before It's News here.
Profile image
By Φως Φαναρίου (Reporter)
Contributor profile | More stories
Story Views
Now:
Last hour:
Last 24 hours:
Total:

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ 1ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

% of readers think this story is Fact. Add your two cents.


«Απ’ τες εννιά» όπως θα έλεγε και ο Κ.Π. Καβάφης ξεκίνησε διαδικτυακά η 1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας με τον ευφάνταστο τίτλο «Η λογοτεχνία αλλιώς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κώστας Γιαβής, η οποία συνδιοργανώνεται από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης στις 15 και 16 Απριλίου 2021 και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μαθητές, καθηγητές της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λογοτέχνες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις, ερωτήσεις και προβληματισμούς σχετικά με τη διδασκαλία της λογοτεχνίας σήμερα αλλά και τη σχέση της με τη νέα γενιά. 
Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης κήρυξε η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

 

Στην πρώτη συνεδρία «Η διδασκαλία της λογοτεχνίας στο Λύκειο σήμερα» η μαθήτρια Χριστίνα Τσακλόγλου τόνισε την ανάγκη να στραφεί η διδασκαλία και σε πιο «φωτεινά» κείμενα, ενώ ο κ. Σπύρος Κιοσσές έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας πιο ελεύθερης επιλογής κειμένων, έξω από τα σχολικά συγγράμματα, άποψη που υιοθετήθηκε από πολλούς μαθητές που τόνισαν τα «δικαιώματά» τους σ’ αυτή την επιλογή. Στη συνέχεια έγινε λόγος για «Το ιδανικό μάθημα λογοτεχνίας – Προτάσεις για τη διδασκαλία και την ανάγνωση».
    

Η κ. Βενετία Αποστολίδου αναφέρθηκε στην ευρύτερη προσέγγιση της λογοτεχνίας πέρα από την τάξη, ενώ ιδιαίτερα εντύπωση έκανε και η τοποθέτηση της μαθήτριας Έλενας Αγουρίδου για μια πιο σύγχρονη προσέγγιση μέσω της δραματοποίησης ακόμα και στις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, στην δεύτερη συνεδρία με τίτλο: «Το ιδανικό μάθημα λογοτεχνίας – Προτάσεις για τη διδασκαλία και την ανάγνωση». Πολύς λόγος έγινε, επίσης, για τον δάσκαλο της λογοτεχνίας που καλείται σήμερα να υποδυθεί διάφορους ρόλους… από ηθοποιός, όπως είπε η μαθήτρια Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, μέχρι και σκηνοθέτης, όπως πρόσθεσε ο κ. Κώστας Ακρίβος.

   
Τη σκυτάλη πήρε η συνεδρία με τον τίτλο «Διδάσκεται η ποίηση;», όπου οι μαθητές αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της ποίησης σε εποχές αντιποιητικές και στις δυσκολίες της διδασκαλίας της, ενώ δεν δίστασαν να διαβάσουν ποιήματα κυρίως του Γιάννη Ρίτσου και του Γιώργου Σεφέρη, αλλά και να τραγουδήσουν με φρεσκάδα και χάρη ακόμη και ποίημα του Κωστή Παλαμά! Συμμετείχαν: Ευτυχία Παναγιώτου, Ποιήτρια, Sadahzinia (Γιολάντα Τσιαμποκάλου), Στιχουργός, Συγγραφέας, Άσπα Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, Γιώργος Χουλιάρας Μετά το μικρό διάλειμμα, ακολούθησε η συνεδρία με τον τίτλο «Ο ρόλος του αναγνώστη, ο ρόλος του συγγραφέα, ο ρόλος του δασκάλου της λογοτεχνίας», στην οποία η κ. Λίλα Κονομάρα επισήμανε ότι η απόφαση να γίνεις συγγραφέας πρέπει να πηγάζει από μεγάλη θέληση, καθώς δεν μπορεί κανείς σήμερα να βιοποριστεί από τη συγγραφική εργασία, ενώ ο κ. Γιώργος Αντρειωμένος εστίασε στη συμβολή της τεχνολογίας στο μάθημα της λογοτεχνίας και τη διασύνδεση του μαθήματος με άλλα γνωστικά αντικείμενα για μια πιο ελκυστική προσέγγιση για μαθητές και καθηγητές.
   
Η πρώτη μέρα έκλεισε με τη συζήτηση που στηρίχτηκε στο ερώτημα «Δημιουργική γραφή ή έκθεση;», στην οποία οι μαθητές επικεντρώθηκαν κυρίως στον βαθμοθηρικό και χρησιμοθηρικό χαρακτήρα του μαθήματος της έκθεσης και τόνισαν την ελευθερία σκέψης που διέπει τη δημιουργική γραφή και την ανάγκη ένταξής της στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, ενώ η κ. Σοφία Νικολαΐδου έκανε λόγο για το ψυχωφελές της δημιουργικής γραφής σε ένα «κλειστό» εκπαιδευτικό σύστημα, όπως το ελληνικό. Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Αγγελάκος τόνισε ότι όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα οι δύο πλευρές, μετά τις αλλαγές στο μάθημα, συγκλίνουν και δεν υπάρχουν μανιχαϊστικές λογικές.
 
Η 1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας στοχεύει να αποτελέσει μία πρόταση διδασκαλίας και προσέγγισης της λογοτεχνίας αλλά και να συνδράμει στη διατήρηση της επαφής, της επικοινωνίας, της ανταλλαγής απόψεων, της δημιουργικής συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών με εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Μέσα από την Συνάντηση θα δοθεί βήμα στους μαθητές να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους. Να μιλήσουν ελεύθερα για αυτά που τους προβληματίζουν αλλά και για αυτά που επιθυμούν. Για αυτά που σκέφτονται, αλλά εύκολα λόγια δεν γίνονται, για ό,τι καταληστεύει το όνειρά τους και θολώνει τον μακρινό ορίζοντα της σκέψης τους. Στην φετινή, πρώτη διοργάνωση συμμετέχουν 170 μαθητές από 22 σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ, 46 εκπαιδευτικοί και 50 εκλεκτοί εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών.Source: http://fanarion.blogspot.com/2021/04/1_16.htmlBefore It’s News® is a community of individuals who report on what’s going on around them, from all around the world.

Anyone can join.
Anyone can contribute.
Anyone can become informed about their world.

"United We Stand" Click Here To Create Your Personal Citizen Journalist Account Today, Be Sure To Invite Your Friends.

Please Help Support BeforeitsNews by trying our Natural Health Products below!


Order by Phone at 888-809-8385 or online at https://mitocopper.com M - F 9am to 5pm EST

Order by Phone at 888-388-7003 or online at https://www.herbanomic.com M - F 9am to 5pm EST

Order by Phone at 888-388-7003 or online at https://www.herbanomics.com M - F 9am to 5pm EST


Humic & Fulvic Trace Minerals Complex - Nature's most important supplement! Vivid Dreams again!

HNEX HydroNano EXtracellular Water - Improve immune system health and reduce inflammation

Ultimate Clinical Potency Curcumin - Natural pain relief, reduce inflammation and so much more.

MitoCopper - Bioavailable Copper destroys pathogens and gives you more energy. (See Blood Video)
Oxy Powder - Natural Colon Cleanser!  Cleans out toxic buildup with oxygen! 
Nascent Iodine - Promotes detoxification, mental focus and thyroid health.
Smart Meter Cover -  Reduces Smart Meter radiation by 96%!  (See Video)

Immusist Beverage Concentrate - Proprietary blend, formulated to reduce inflammation while hydrating and oxygenating the cells.

Report abuse
Loading...

  Comments

  Your Comments
  Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

  MOST RECENT
  Load more ...

  SignUp

  Login

  Newsletter

  Email this story
  Email this story

  If you really want to ban this commenter, please write down the reason:

  If you really want to disable all recommended stories, click on OK button. After that, you will be redirect to your options page.