Profile image
By Φως Φαναρίου (Reporter)
Contributor profile | More stories
Story Views

Now:
Last Hour:
Last 24 Hours:
Total:

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και Θεολογικής Σχολής Χάλκης

Saturday, October 8, 2016 3:18
% of readers think this story is Fact. Add your two cents.
B4INREMOTE-aHR0cHM6Ly80LmJwLmJsb2dzcG90LmNvbS8tSHlqY1A2dXZWVFkvVl9qRHRteWo2M0kvQUFBQUFBQUF1czQvWlp6ODBJWVlNQ1FoTUJ4MTE5SFJSanpWRVhPS3NGeTBRQ0xjQi9zNjQwLyUyNUNFJTI1QTAlMjVDRSUyNUExJTI1Q0UlMjU5RiUyNUNFJTI1QTUlMjVDRSUyNUEzJTI1Q0UlMjU5NyUyNUNFJTI1QTMlMkIxLkpQRw==
Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Θεολογική Σχολή Χάλκης, αν και κλειστή εδώ και 45 χρόνια, θα συνεργαστούν σε ερευνητικό επίπεδο. Η συνεργασία θα βασιστεί σε συμφωνία, η οποία υπογράφηκε στην αίθουσα συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον πρύτανη του, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, και τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης, όπου βρίσκεται η Θεολογική Σχολή, Μητροπολίτη Προύσης, Ελπιδοφόρο. 
Κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας ο πρύτανης, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Μητροπολίτη Προύσης στην Κύπρο και την διάλεξη, που έδωσε στο Πανεπιστήμιο. «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου», σημείωσε ο πρύτανης, «είναι έτοιμο να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη του στη Σχολή σε διάφορα επίπεδα, όπως σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και να αναλάβει τη ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλαπλά πεδία στα οποία μπορούν να συνεργαστούν τα δυο μέρη. Η συμφωνία προβλέπει επίσκεψη Κυπρίων φοιτητών στην Χάλκη για έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος “Erasmus”. 
Ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο μερών θα είναι λαμπρή, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας αποτελεί τον πρώτο «καρπό» της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης και Οικουμενικό Πατριαρχείο: ο ρόλος και η αποστολή τους». Ως Κωνσταντινουπολίτης και ως ρωμιός, αλλά και ως ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανέφερε στην ομιλία του «είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που μου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθώ την ιερή αυτή νήσο». 
Ο Μητροπολίτης Προύσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό ρόλο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και της σύνδεσής της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Πρόκειται για δυο θεσμούς τόσο σημαντικούς για τη ρωμιοσύνη αλλά και για την Ορθοδοξία». Οι μαθητές της Σχολής, είπε, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίες και διαβίωσής τους έμαθαν τον άνθρωπο και τον κόσμο χωρίς παρωπίδες» σημείωσε. 
B4INREMOTE-aHR0cHM6Ly8yLmJwLmJsb2dzcG90LmNvbS8tVUdwYUNnY1JrTDAvVl9qRDBvNmJQZ0kvQUFBQUFBQUF1czgvTWZnODF0SWFxY0E1U3dtUG51TVVOcGI5emNKMkhKQ0JBQ0xjQi9zNjQwL3Byb3VzaXMuanBn
Σύμφωνα με τον κ. Ελπιδοφόρο, εφόσον δοθεί από το τουρκικό κράτος άδεια για επαναλειτουργία της Σχολής, οι φοιτητές μας θα συνδιαλέγονται με όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως, κάθε χριστιανικού δόγματος, κάθε θρησκείας και κάθε εθνικής καταγωγής. Για να το επιτύχουν όμως αυτό θα πρέπει, είπε, να είναι καλά καταρτισμένοι στην Ορθόδοξη Θεολογία και πνευματικότητα. Διότι, εξήγησε, «εάν κάποιος θελήσει να εισέλθει σε διάλογο με τον «άλλο», όποιος κι αν είναι αυτός, και δεν είναι καλά καταρτισμένος και συνειδητοποιημένος στη δική του θεολογία, στο δικό του πολιτισμό και στη δική του γλώσσα, τότε δύο είναι δυνατά να συμβούν: είτε θα πάθει σύγχυση λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στον διάλογο, είτε την αδυναμία του αυτή θα την κάνει ιδεολογία και θα καταντήσει υπερσυντηρητικός, εθνικιστής, αντιδραστικός, και οπωσδήποτε περιθωριακός. Όταν, όμως, υπάρχει ισχυρή η αυτοσυνειδησία και η κατάρτιση κάποιου στην ορθόδοξη θεολογία και πνευματικότητα, τότε ο διάλογος με τον «έτερο» είναι αφορμή εμπλουτισμού, ορθοδόξου μαρτυρίας και έμπρακτης επίδειξης της χριστιανικής αγάπης προς πάντες». Η επαναλειτουργία της Σχολής, επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος, «είναι σημαντική όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά για όλο τον χριστιανισμό, αλλά και για το Ισλάμ και για την Τουρκία». 
Η Χάλκη κατεδαφίζει τείχη και χτίζει γέφυρες, είπε ο Μητροπολίτης Προύσης και διαβεβαίωσε: «Θα κατεδαφίσει τα τείχη της καχυποψίας και θα χτίσει τις γέφυρες της αγάπης και της συνεργασίας».

B4INREMOTE-aHR0cHM6Ly8yLmJwLmJsb2dzcG90LmNvbS8tcXZHZHlwNEpTXzAvVl9qRmNHSHQ1WUkvQUFBQUFBQUF1dE0vTmJfY2ZQa1FuMnNvLUlRN2UyWTNNb2N4azVNZE90MFF3Q0xjQi9zNjQwL3Byb3VzaXMlMkItJTJCc3ltZm9uaWEuanBn
Source: http://fanarion.blogspot.com/2016/10/blog-post_8.html

We encourage you to Share our Reports, Analyses, Breaking News and Videos. Simply Click your Favorite Social Media Button and Share.

Report abuse

Comments

Your Comments
Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Loading...
Top Stories
Recent Stories
 

Featured

 

Top Global

 

Top Alternative

 

Register

Newsletter

Email this story
Email this story

If you really want to ban this commenter, please write down the reason:

If you really want to disable all recommended stories, click on OK button. After that, you will be redirect to your options page.