Read the Beforeitsnews.com story here. Advertise at Before It's News here.
Profile image
By Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică (Reporter)
Contributor profile | More stories
Story Views
Now:
Last hour:
Last 24 hours:
Total:

Sfințirea unei noi biserici la Oțelu Roșu

% of readers think this story is Fact. Add your two cents.


De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, la 8 septembrie 2012, Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Oțelu Roșu (Protopopiatul de Sarmisegetuza), cu ocazia sfinţirii unui nou lăcaş de cult cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.

La Otelu Roşu nu a existat comunitate greco-catolică înainte de anul 1948. După 1990 au fost credincioşi care au declarat că aparţin Bisericii Române Unite, aceștia provenind în special din cei veniţi la muncă în acest oraş. Aşadar, la 19 aprilie 2001, s-a constituit în jurul unui nucleu de 23 persoane, noua parohie, preot fiind Prea Onoratul Părinte Ciprian Barcan, iar curatori: d-l Silvăşan Cornel, d-l Silvăşan Augustin, d-l Obrejan Moise şi d-l Ivan Marin.

În perioada 2002-2005 viaţa liturgică a parohiei s-a desfăşurat într-un imobil închiriat. Exigenţele unui lăcaş de cult adecvat s-au impus încă din momentul constituirii parohiei. În consecinţă s-au început demersurile prin achiziţionarea unui teren de 510 mp. Construcţia bisericii a fost realizată de S.C. „CONSTRUCT 102” S.A. din Caransebeş, diriginte de şantier fiind Dl Ing. Matei Nicolae. Piatra de temelie a noii biserici a fost așezată şi sfințită de către Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, la data de 6 octombrie 2002, paroh al acestei comunităţi fiind Pr. Ciprian Barcan.

La data de 12 Februarie 2012, Preasfinţia Sa Alexandru l-a desemnat pe nou hirotonitul Pr. Flavius-Manuel Jurca în funcția de Paroh al comunității greco-catolice din Oţelu Roşu, acesta fiind instalat în parohie la data de 26 Februarie 2012 de către Prea Onoratul Părinte Protopop Florin Vasiloni.

La sosire, P.S. Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de pr. Prot. Florin Vasiloni şi de pr. Flavius Jurca, parohul locului. Ceremonia religioasă a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, după care a urmat binecuvântarea noului lăcaş de cult, prin ungerea zidurilor exterioare şi interioare cu sfântul şi marele mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită. În masa sfântului altar, alături de Hrisov, au fost depuse moaştele Sfântului Grigore de Nazianz, Episcop, Teolog şi Părinte al Bisericii.

Sfânta Liturghie arhierească a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, pr. Prot. Florin Vasiloni, pr. Paroh Flavius Jurca, pr. Radu Hom, paroh la Caransebeş, pr. Dorin Szilvester, paroh la Bărbărteni şi Păucineşti, pr. Mihai-Simion Terec, paroh la Tinca (jud Bihor) şi pr. Călin Ciocian, parohul comunităţii romano-catolice din Otelu Roşu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohial şi de corul parohiei din Caransebeş.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. De-asemenea Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente din istoria construirii noului locaş de cult. I-a mulţumit domnului primar Luca Mălăiescu pentru prezenţa sa la acest eveniment al parohiei greco-catolice, a mulţumit celor două coruri pentru răspunsurile date la Sfânta Liturghie, precum şi tuturor credincioşilor prezenţi la eveniment. Un cuvânt de apreciere a avut pentru pr. Trandafir Silvăşan, fost protopop de Sarmisegetuza, trecut la Domnul, de pr. Ciprian Barcan care s-a ocupat de construirea noului lăcaş de cult.

La final, pr. paroh Flavius a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru. A mulţumit celor care au sprijinit financiar lucrările: Episcopia Lugojului şi binefăcătorii din străinătate. A mulţumit oficialităţilor locale prezente, celor două coruri, confraţilor preoţi care au participat la eveniment, credincioşilor din parohie şi celor veniţi din împrejurimi: Timişoara, Băuţar, Bucova, Caransebeş.

În semn de mulţumire şi de apreciere, pr. paroh Flavius i-a dăruit Prea Sfinţitului Alexandru o icoană cu hramul parohiei pictată de D-l Mihuţ Damian care a realizat pictura iconostasului.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

Secţiunea: Lugoj



Source:


Before It’s News® is a community of individuals who report on what’s going on around them, from all around the world.

Anyone can join.
Anyone can contribute.
Anyone can become informed about their world.

"United We Stand" Click Here To Create Your Personal Citizen Journalist Account Today, Be Sure To Invite Your Friends.

Please Help Support BeforeitsNews by trying our Natural Health Products below!


Order by Phone at 888-809-8385 or online at https://mitocopper.com M - F 9am to 5pm EST

Order by Phone at 866-388-7003 or online at https://www.herbanomic.com M - F 9am to 5pm EST

Order by Phone at 866-388-7003 or online at https://www.herbanomics.com M - F 9am to 5pm EST


Humic & Fulvic Trace Minerals Complex - Nature's most important supplement! Vivid Dreams again!

HNEX HydroNano EXtracellular Water - Improve immune system health and reduce inflammation.

Ultimate Clinical Potency Curcumin - Natural pain relief, reduce inflammation and so much more.

MitoCopper - Bioavailable Copper destroys pathogens and gives you more energy. (See Blood Video)

Oxy Powder - Natural Colon Cleanser!  Cleans out toxic buildup with oxygen!

Nascent Iodine - Promotes detoxification, mental focus and thyroid health.

Smart Meter Cover -  Reduces Smart Meter radiation by 96%! (See Video).

Report abuse

    Comments

    Your Comments
    Question   Razz  Sad   Evil  Exclaim  Smile  Redface  Biggrin  Surprised  Eek   Confused   Cool  LOL   Mad   Twisted  Rolleyes   Wink  Idea  Arrow  Neutral  Cry   Mr. Green

    MOST RECENT
    Load more ...

    SignUp

    Login

    Newsletter

    Email this story
    Email this story

    If you really want to ban this commenter, please write down the reason:

    If you really want to disable all recommended stories, click on OK button. After that, you will be redirect to your options page.