Read the Beforeitsnews.com story here. Advertise at Before It's News here.
Profile image
By Φως Φαναρίου (Reporter)
Contributor profile | More stories
Story Views
Now:
Last hour:
Last 24 hours:
Total:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε διαδικτυακή Σύναξη Νέων που διοργάνωσε η Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής Χανίων

% of readers think this story is Fact. Add your two cents.Φώτο: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
Στις αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή όλων η πανδημία αναφέρθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικτυακή Σύναξη Νέων που διοργάνωσε, το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021, η δραστήρια Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Χρυσοπηγής Χανίων, επισημαίνοντας πως η παραγωγή των εμβολίων αποτελεί το πρώτο βήμα για την υπέρβασή της, η οποία ωστόσο εξαρτάται και από την συμπεριφορά του καθενός μας. 
“Σας απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό από το Φανάρι και σας καλωσορίζω στην σημερινή σύναξη, αυτή την φορά πολύ διαφορετική από συναντήσεις του παρελθόντος. Η τεχνολογία διευκολύνει την επικοινωνία με τον δικό της τρόπο. Δεν ευνοεί την εγγύτητα, την χαρά της κοινωνίας πρόσωπον προς πρόσωπον. Χρησιμοποιούμε τα τεχνολογικά μέσα, ελπίζουμε όμως ότι αυτά δεν θα κυριαρχήσουν στην ζωή μας. 
Η πανδημία του κορωνοιού άλλαξε την καθημερινότητά μας, την εκπαίδευση, την εργασία, την εκκλησιαστική ζωή. Το πρώτο βήμα προς την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης έγινε με την παραγωγή των εμβολίων. Πολλά όμως εξαρτώνται από την συμπεριφορά του καθενός μας, για την επιτυχία της όλης προσπάθειας αντιμετώπισης του προβλήματος”. 
Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος, απευθυνόμενος προς τις νέες και τους νέους που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνάντηση, επεσήμανε: 
“Η χαρά του Πατριάρχου σας είναι μεγάλη, αφού έχει σήμερα την ευκαιρία να απευθυνθή προς νέους και νέες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή την Σύναξη υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, 2016) χαρακτήρισε τους νέους ως «ενεργόν έκφρασιν της φιλοθέου και φιλανθρώπου ζωής της Εκκλησίας εν τω παρόντι» (βλ. Εγκύκλιος, § 8). Είναι βέβαιον, ότι αν προσεγγισθή η νέα γενεά με αγάπη και κατανόηση, ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό και γνήσιο ενδιαφέρον και συμμετέχει δημιουργικά σε πολλές αξιόλογες πρωτοβουλίες και δράσεις. 
Όλοι γνωρίζετε, ότι η παράδοση της Ορθοδοξίας είναι ένα τιμαλφέστατο και πανίερο ταμιευτήριο ζωτικών αξιών για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Όποιος σέβεται αυτή την ζωτική παρακαταθήκη, δεν είναι δυνατόν να εθελοτυφλή απέναντι στο πρόβλημα της αλλοτρίωσης και απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο, και της «κακής αλλοιώσεως» της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, τον «οίκον του. Στο πνεύμα αυτό, ο δικός μας αγώνας δίνεται μέσα στην Εκκλησία, η οποία είναι ο τόπος και ο τρόπος της καινής εν Χριστώ ζωής. Όταν τελήται η Θεία λειτουργία ανοίγουν οι ουρανοί, τα πάντα πληρούνται φωτός, ευφροσύνης και αγαλλιάσεως, πλημμυρίζουν ανάσταση, αισθανόμαστε ότι «το πολίτευμα ημών εν ουρανοίς υπάρχει» (Φιλιπ. γ’, 20). Η ευχαριστιακή σύναξη είναι πρόγευση της Βασιλείας των Εσχάτων, η οποία, όπως έγραφε ο μακαριστός π. Αλέξανδρος Σμέμαν, είναι «πληρότης ζωής, πληρότης χαράς, πληρότης γνώσεως» (A. Schmemann, Πιστεύω, Αθήνα 1998, σ. 129). Χαρακτηριστικό της ζωής του χριστιανού είναι η χαρά και η ευχαριστία προς τον Θεό για την «ελθούσαν χάριν» και την «ερχομένην Βασιλείαν», για την «αεί παρουσίαν» του Χριστού στην ζωή μας. Ανήκουμε στον Χριστό, είμεθα μέλη του Σώματός του. «Ο εν Θεώ ων, αεί χαίρει», σημειώνει ο ηρωικός και μαρτυρικός προκάτοχος της Μετριότητός μου στον Αποστολικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννης ο Χρυσόστομος (PG 62, 283)”. 
Και ο Παναγιώτατος πρόσθεσε: 
“Χαρά είναι η ζωή της προσευχής, η λειτουργική εμπειρία, η ελευθερία της παραίτησης από το «ατομικόν δικαίωμα» για χάρη του πλησίον, η διακονία, η ελπίς της αιωνιότητος. Πηγή ξεχωριστής πνευματικής χαράς είναι η ολόφωτη άσκηση. Ο γνήσιος χριστιανικός ασκητισμός διαφέρει από κάθε μορφής δυιστική στάση, η οποία απορρίπτει τον πολιτισμό και τον κόσμο εν ονόματι της εσωτερικότητας της δήθεν αυθεντικής πνευματικότητος. Η χριστιανική πνευματικότης δεν είναι ακοσμική, αλλά ευχαριστιακή και δοξολογική. Δεν ζη από την απόρριψη του κόσμου, αλλά από την υπέρβαση του κοσμικού φρονήματος. Η ζωή του ορθοδόξου πιστού «κινείται μεταξύ ασκήσεως και ευχαριστίας». Τα πάντα είναι δωρεά της χάριτος του Θεού. Η θεία Χάρις σώζει όμως τους «εθέλοντας», οι οποίοι καλούνται να αγωνισθούν τον καλόν αγώνα, «ποιούντες και πράττοντες τα δικαιώματα του Χριστού».
Όπως έχει προσφυέστατα γραφή, «ο Χριστιανός δέχθηκε πολλά- ‘τα πάντα᾽- και θα δώσει πολλά- ‘τα πάντα τοις πάσι᾽. Δεν υπάρχει απαλλαγή, δεν στοιχειοθετείται κανένα άλλοθι, δεν δικαιολογείται η αποκλειστικότητα και το ‘σύμπλεγμα του Ιωνά᾽. Το ‘έργον διακονίας᾽ (Εφεσ. δ’, 12), είναι η έμπρακτη μαρτυρία για τη δύναμη της ελευθερίας, ‘η Χριστός ημάς ηλευθέρωσεν’ (Γαλ. ε’, 1)». Αυτή η διακονική πνευματικότης αποτελεί σήμερα εναλλακτική πρόταση ζωής μέσα στον σύγχρονο ατομοκεντρισμό και τον διάχυτο ευδαιμονισμό. Δίνει απαντήσεις στις υπαρξιακές αναζητήσεις και των νέων, δίνει παραμυθία, χαρά και ελπίδα. Από αυτήν εκπορεύονται πάντοτε δημιουργικές δυνάμεις, οι οποίες ανοίγουν δρόμους και εκεί όπου φαίνεται ότι ευρισκόμαστε απέναντι σε αδιέξοδο”. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέληξε ευχόμενος προς όλες τις νέες και τους νέους “όλα τα καλά του Θεού, και ένα 2021 χωρίς την μάστιγα του κορωνοϊού και με επιτυχία στον αγώνα αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας”. Ευχαρίστησε δε, τους συντελεστές της διαδικτυακής εκδήλωσης και ιδιαιτέρως την Οσιωτάτη Ηγουμένη κ. Θεοξένη και την Αδελφότητα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής.
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Οικουμενικού ΠατριαρχείουSource: http://fanarion.blogspot.com/2021/01/blog-post_24.htmlBefore It’s News® is a community of individuals who report on what’s going on around them, from all around the world.

Anyone can join.
Anyone can contribute.
Anyone can become informed about their world.

"United We Stand" Click Here To Create Your Personal Citizen Journalist Account Today, Be Sure To Invite Your Friends.

Please Help Support BeforeitsNews by trying our Natural Health Products below!


Order by Phone at 888-809-8385 or online at https://mitocopper.com M - F 9am to 5pm EST


Order by Phone at 888-809-8385 or online at https://www.herbanomic.com M - F 9am to 5pm EST


Humic & Fulvic Trace Minerals Complex - Nature's most important supplement! Vivid Dreams again!

HNEX HydroNano EXtracellular Water - Improve immune system health and reduce inflammation

Ultimate Clinical Potency Curcumin - Natural pain relief, reduce inflammation and so much more.

MitoCopper - Bioavailable Copper destroys pathogens and gives you more energy. (See Blood Video)
Oxy Powder - Natural Colon Cleanser!  Cleans out toxic buildup with oxygen! 
Nascent Iodine - Promotes detoxification, mental focus and thyroid health.
Smart Meter Cover -  Reduces Smart Meter radiation by 96%!  (See Video)

Immusist Beverage Concentrate - Proprietary blend, formulated to reduce inflammation while hydrating and oxygenating the cells.

Report abuse
Loading...

  Comments

  Your Comments
  Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

  MOST RECENT
  Load more ...

  SignUp

  Login

  Newsletter

  Email this story
  Email this story

  If you really want to ban this commenter, please write down the reason:

  If you really want to disable all recommended stories, click on OK button. After that, you will be redirect to your options page.